WAT IS VILT?

Vilt is gemaakt van wol, wol is het haar van een schaap.
De wol wordt met water en natuurzeep door wrijving vervilt. De schubben van de wolvezel haken in elkaar door warmte en wrijving, zo ontstaat een vaste laag, vilt.

Wolvilt is samen met leer 1 van de oudste materialen waar de mens zich mee omringt.
Het wolvilt dat ik gebruik is gemaakt in Europa van fijne merinowol. De vezels in merinowol zijn langer dan andere soorten wol waardoor het een grotere densiteit (dichtheid) heeft, een stevige structuur en beter bestendig is tegen pillen.

Wolvilt is van nature water- en vuilafstotend. Dit komt door het wolvet (lanoline) dat op de wolvezels zit.
Wolvilt is 100% recyclebaar.

 

ONDERHOUDO
Om droog vuil en stof te verwijderen kun je een pluizen roller gebruiken. Je kunt vilt ook stofzuigen.
Zit er modder op je shopper? Laat het drogen, klop de droge stof eraf en ga met een stofzuiger over het oppervlak om gruis dat tussen de vezels zit eruit te zuigen.

Bij natte vlekken roep ik heel hard; DEPPEN, NIET WRIJVEN!
DEP de natte vlek voorzichtig met keukenpapier tot alle vloeistof weg is. Dan DEPPEN met een schone doek en koud water, daarna weer droogdeppen met keukenpapier. Bij een hardnekkige vlek, kun je een sopje maken van wat lauw water en een wolwasmiddel en daarmee de vlek DEPPEN. Daarna nog eens met alleen lauw water DEPPEN.

 

Kan ik mijn shopper (of andere vilten item) wassen?
NEE, NIET DOEN!

 

Wil je toch je vilten item een schoonmaakbeurt geven. Dan kun je het chemisch laten reinigen. In de meeste ontwerpen zijn leer en vilt gecombineerd, ik raad je aan een specialist op dit gebied te vinden.

 

PILLEN VERWIJDEREN
Pillen (wollen bolletjes op het vilt) ontstaan door wrijving. Ze komen eigenlijk alleen voor op de shopper, dit komt door wrijving met je jas tijdens het lopen. Je kunt ze voorzichtig verwijderen met een elektrische pluizentondeuse (pilling tondeuse).

 

WAT IS PLANTAARDIG GELOOID LEER?

Leer is gemaakt van de huid van een dier. Huid kun je niet bewaren, het rot weg. Om een huid tot leer te maken moet het gelooid worden. Plantaardig leer looien is al zo oud als de beschaving om een huid te conserveren. Vandaag de dag nog steeds 1 van de beste manieren om van een huid leer te maken, vind ik.

Huiden worden gelooid met een mengsel van boombast, boomwortels, blaadjes en water, eigenlijk een soort sterke thee waarin de huid wordt ondergedompeld om de proteïnes in de huid te stabiliseren en houdbaar te maken. Dit proces duurt weken, soms zelfs maanden.

 

PATINA
Mijn ontwerpen worden gemaakt van onbehandeld plantaardig gelooid leer. Door gebruik en tijd ontwikkelt het leer een gouden glans, dit kan van gouden honigkleur tot donker cognac zijn. Helemaal door jouw eigen manier van gebruiken. Het is jouw reis met je favoriete by gitte item die bepaalt hoe het eruit gaat zien. I made it for you, you make it yours!

De meeste klein lederwaren en de handgrepen van de shopper komen zo vaak in aanraking met je handen dat je natuurlijke huidvet het leer verzorgt. Door gebruik wordt het donkerder, zoals boven beschreven.

Mocht het leer van uitgedroogd voelen en je wilt het opfrissen dan kun je een (natuurlijk, liefst geen aardolieproduct) gebruiken om het te verzorgen. Smeer de crème niet rechtstreeks op het leer, doe een klein beetje op een schone doek en maak ronde bewegingen over het leer om het erin te werken. Laat het even drogen en borstel het na voor een warme glans. Door je leer te behandelen met een verzorgingsproduct zal je leer ook verkleuren.

 

LEERCRÈME
Op internet kun je allerlei recepten vinden voor het maken van was of crème. Ik heb een leercrème ontwikkeld van natuurlijke ingrediënten dat smeuïger en makkelijker te verwerken is. Je krijgt dit bijvoorbeeld cadeau bij een schrijfmap en een hand gestikte brillenhoes. Binnenkort zijn grotere blikjes los te koop in de shop. Tot die tijd kun je me een mail sturen, zou je een blikje willen bestellen.

 

Heb je nog vragen die hier niet bij staan, aarzel niet om contact op te nemen: contact@bygitte.nl we helpen je graag.