Feng Shui & neurowetenschap
Onbewuste stress en de plaats van je bureau
In balans met Feng Shui & neurowetenschap
Het creëren van evenwicht & balans op je plek waar je werkt, is belangrijk voor productiviteit en beschikbare energie die je nodig hebt om te werken. De plaats van je bureau bepalend is voor onbewuste stress. De plaatsing kan een energielek opleveren.
Harmonie op je werkplek, zodat energie vrijuit kan stromen is van wezenlijk belang voor plezierig en stressvrij werken.
Dit kun je praktisch oplossen met het toepassen van Feng Shui en neurowetenschap principes.
Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die gaat over hoe de omgeving waarin we wonen en werken van invloed kan zijn op ons lichamelijk, emotionele en spirituele welzijn. Feng Shui bestudeert de beweging van energie en de manier waarop die ons leven beïnvloedt.
Neurowetenschap is de wetenschap die zich bezighoudt met alle aspecten van het zenuwstelsel. Het is een relatief jong vakgebied binnen de natuurwetenschappen. Wat neurowetenschap betreft wil ik het vooral over de nervus vagus hebben.
Waar komt onbewuste stress vandaan?
De nervus vagus is een van de 12 hersenzenuwen en waarschijnlijk de belangrijkste, met de meeste functies. Deze zenuw speelt een rol in stress, veiligheid en connectie. Het is een van de grootste zenuwen in ons lichaam, hij loopt door je hele lichaam en heeft contact met bijna al je organen. Hij begint in onze hersenstam een loopt langs de nek helemaal tot in ons onderlichaam.
De nervus vagus, ook bekend als de zwervende zenuw (‘vagus’ Latijn voor ‘zwerver’) speelt een cruciale rol in hoe je lichaam stress hanteert, en is belangrijk voor onze algemene gezondheid en welzijn. Via de nervus vagus wordt ons brein dag en nacht op de hoogte gehouden van alle gebeurtenissen in ons lichaam én in onze omgeving. Het is de informatiesnelweg die allerlei gegevens razendsnel doorspeelt aan ons brein.
Al die informatie moet verwerkt worden. Gelukkig zijn we ons daar niet bewust van. We kunnen wel vage signalen voelen… Deze signalen worden doorgestuurd en zetten bepaalde lichamelijke processen in gang waar we in eerste instantie geen controle hebben.
Als de nervus vagus goed werkt, kan je lichaam snel ontspannen na stress. En dat is nodig. Acute stress is goed: het helpt je om tot gerichte actie over te gaan. Maar te veel acute of langdurige chronische stress heeft een verwoestende impact op je brein en je lichaam.
Dit is waar Feng Shui en neurowetenschap voor mij samenkomen.
There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in.
- Leonard Cohen
Onbewuste stress en de plaats van je bureau.
In Feng Shui bestaat zoiets als de commando positie in de ruimte. Dat wil zeggen je jezelf zo in een ruimte plaatst dat je altijd de deur kunt zien vanaf de plek waar je zit of slaapt. Je hebt een soort controle over de ruimte, je bent je bewust van de ruimte en kunt reageren als er iemand binnen komt.
Dit is wat er in een onderdeel van de nervus vagus ook gebeurt. We zeggen wel eens dat je gevaar kunt ruiken, en dat is ook zo. We ‘voelen’ met al onze zintuigen gevaar heel snel, ook tijdens onze slaap is er een deel van ons lichaam bewust om in actie te komen als dat nodig is. Er is altijd een waakvlammetje op de achtergrond. Dat is goed, en toch kleven er gevaren aan, vooral in onze huidige wereld. In de oertijd was het nodig om door dat waakvlammetje tot actie aangestoken te worden om te vluchten voor gevaar in welke vorm dan ook. In ons huidige bestaan worden we minder op de proef gesteld door gevaar van buitenaf (hoewel, als je het nieuws bekijkt, staat de wereld op dit moment in brand) en het waakvlammetje blijft maar branden. Er is altijd een mate van stress aanwezig.
Commando positie
Het is simpel om die eenvoudige stress niet op te drijven of chronisch te laten worden met het optimaal inrichten van je leef- en werkomgeving.
Aangezien ik me bezig houd met alles wat er op en rond het bureau gebeurt, bespreek ik de hier de werkomgeving.
Hierboven kon je al lezen over de commando positie in een ruimte. Voor je werkomgeving is dit de plaats van je bureau in je kantoor. Simpel gesteld komt het erop neer dat je je bureau zo neerzet dat je altijd de deur kunt zien. Je bent je bewust van de ruimte en kunt reageren als er iemand binnenkomt.
Het gaat verder dan alleen de plaatsing van je bureau in de ruimte.
Een stress vrije werkomgeving creëren
Met de plaatsing van je bureau en zicht op de deur krijgt je waakvlammetje de kans om nog iets lager te branden, de zekere controle die je hebt over de ruimte geeft rust. Je hebt een sterke omgeving gemaakt, het startpunt voor succes.
Verder is er zoiets als de 80-20 regel. Die gaat over spullen in de ruimte. Zorg ervoor dat 80 procent van je spullen (allerlei ‘losse’ items) opgeborgen zijn in dozen, mappen en kasten. De 20 procent van je spullen zijn je dagelijkse items die je binnen handbereik wil hebben. Het liefst altijd op dezelfde plek zodat je ze direct kunt pakken. Dit schept wederom rust, want je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets niet kunt vinden.
Zet boeken en mappen rechtop. Niets werkt druk in de hand als stapels! Werk je aan een bureau met een stapel papieren op de hoek ervan, dan kan ik me voorstellen dat je je wel eens overweldigd voelt door je werk. Zorg voor een ‘horizontale’ werkplek, een rommelige werkplek staat helder denken in de weg.
Er is één principe dat ik uit de verschrikkelijke kantoortuinen, flexplekken en cubicles wel kan omarmen en dat is de clean desk policy! Ruim aan het einde van je werkdag je bureau op! Sluit alles af. Je wil niet het beeld mee naar huis nemen van openstaande taken en openliggende agenda’s.
Bij het ideale kantoor zorgen hoekige vormen voor efficiëntie en ronde vormen brengen creativiteit in een ruimte. En een combinatie van hout, een stimulans voor creativiteit en metaal, een hulpmiddel voor concentratie.
Als laatste een pleidooi voor groene planten met fijnmazige bladeren (varens) als tegenhanger voor de elektromagnetische velden veroorzaakt door computers en elektrische apparaten. Ze zuiveren ook nog eens de lucht voor je.
Dit alles bij elkaar maakt dat de levensenergie vrij door de ruimte kan stromen. Alles in de wereld bestaat uit energie. Wij allemaal bestaan uit energie en ook de spullen om ons heen zijn energie. Je snapt dat je de balans zo zuiver mogelijk wil houden om optimaal te kunnen leveren.
In het kort
De vorm en de inhoud van je werkruimte bepalen de focus van je energie. Zorg voor controle in je werkruimte. Bekijk of je met kleine ingrepen je werkplek kunt aanpassen. Breng je werkplek in balans en laat energie stromen, zodat jij je goed voelt en optimaal aan het werk kunt.
Het gaat niet alleen om het plaatsen van planten en spiegels in de juiste hoeken. Het gaat erom dat je je werkplek op een bewuste manier tegemoet treedt en zo balans in je werkdag creëert. Harmonie kan overal vandaan komen, een open-mind en een gebalanceerde werkplek is een goede start.
Of laat mij je werkplek optimaliseren, mail me en we bespreken de mogelijkheden.
Boekentip, klik op de afbeelding om naar de beschrijving van het boek te gaan ?
Items om mee aan de slag te gaan
MIS NIKS MEER
Ontvang maandelijks de Post by gitte op je digitale deurmat. Vol met inspirerende artikelen, leuke dingen voor de mens en erop uit tips, de Artist Date tips, en nog veel meer! Schrijf je in voor Post by gitte en je hoeft nooit meer iets te missen.
2 reacties