productiviteit / concentratie
Wordt beter in concentreren
Heb je ook wel eens moeite met je concentratie?
Concentratie is belangrijk om productief en creatief te zijn.
Het brengt diepgang, helderheid en draagt bij aan een goed gevoel.
Dat goede gevoel is belangrijk om gezond te blijven in lichaam en geest. Helaas bevinden we ons in een overprikkelende drukke wereld.
Afgeleid door allerlei berichtjes, piepjes, en op lichtende schermen, geluidjes en visuele afleiding. De duur van onze concentratie wordt steeds korter door al deze verleidingen en interrupties. Concentratie is als een spier die verslapt als je er niet aan werkt.
HOE STAAT HET MET JE GOEDE VOORNEMENS?
Wij mensen zijn holistische wezens. Als je niet goed voor een deel van je lichaam zorgt, zullen andere delen daar onder leiden.
Je algehele gezondheid is belangrijk voor je, dus je eet gezond, je zorgt goed voor jezelf, je hebt een goed voornemen gemaakt om meer te gaan bewegen. Top, dan kun je ook je concentratie in goede conditie brengen! Omdat concentratie als een spier werkt, kun je ‘m ook als zodanig trainen.
Goede voornemens maken, gaat vooral over keuzes maken.
Keuzes maken betekent aandacht schenken aan één ding en niet aan iets anders.
Als je er voor kiest om aan je concentratie te werken betekent dat je een hoop energie moet steken in het weerstaan van verleidingen, van bijvoorbeeld je telefoon. Dat kost wilskracht en wilskracht is niet onbeperkt… Je hebt heus wel eens mee gemaakt dat er een zak chips in de kast lag ‘te roepen’ en dat het een tijdje goed ging om je er tegen te verzetten, maar er kwam een punt en toen ging je voor de bijl… Zak leeg, helemaal. Het is veel makkelijker als de chips er niet is, dan hoor je ‘m ook niet roepen. Het uitsluiten of van afleidingen werkt een stuk beter. Zet eens al je meldingen en geluidjes op je telefoon uit en laat ‘m in je jaszak (in de gang) zitten. Lekker rustig en kies een paar momenten per dag om online te gaan (heb je ‘m door, kiezen). Zet een wekker erbij, dat beschermt je tegen de verleiding om te blijven hangen. Als je telefoon uit staat om te werken, om te ontspannen, om te koken of eindelijk dat boek uit te lezen is dat time blocking. Niet om met anderen af te spreken, wat je vaak doet in je agenda, maar af te spreken met jezelf!
WEES AARDIG VOOR JE BREIN
Terwijl je werkt aan één taak (single tasking = aardig zijn voor jezelf en werkt een stuk productiever) kun je een schrijfblok naast je neerleggen en alles wat in je opkomt snel neerpennen en dan hup weer terug naar je taak. Als je je gedachtes laat rondspoken kan het wel minuten duren voor je weer volledig gefocust bent op de taak waar je mee bezig bent. Schrijf een korte notitie, laat ze niet rondslingeren in je brein, ze komen je telkens storen in waar je mee bezig bent. Ons brein is gemaakt om te denken, maar relatief slecht gemaakt om te onthouden. Dat hoeft dus ook niet, door het op te schrijven kan het uit je systeem.
JE CONCENTRATIE TRAINEN
Om je concentratie te oefenen buiten je werk om kun je gaan mediteren. Je hoeft geen uren in lotushouding te gaan zitten, zelfs 3 minuten op een stoel of bank zitten is voor je brein al heerlijk ontspannend. Je bloeddruk zakt iets, je ademhaling wordt rustiger, waarschijnlijk zakken je schouderbladen naar beneden en je gedachtes worden rustiger. In het begin komen er nog hele boodschappenlijsten langs en ben je bang die weer te vergeten. Jammer dan, die komen wel weer terug als je brein ‘aan gaat’. Om te mediteren hoef je niet eens je ogen te sluiten, een beetje voor je uit staren en je concentreren op je ademhaling is voldoende.
IK VRAAG JOU, SLAAP JE GOED?
Jij denkt, wat heeft slaap nu met wakker zijn of met geconcentreerd zijn te maken?
Eigenlijk best veel… Bij een slechte kwaliteit van slaap gaan er processen overdag steeds meer haperen. Je kunt je niet meer goed concentreren of je vergeet dingen snel, je bent knorrig èn je krijgt last van een middag dip. Om aan de gang te blijven heb je hulpstoffen nodig, koffie, energie drank of stomweg suiker in de vorm van koek en snoep. Die hulpstoffen brengen je eigenlijk nog verder van huis, nog verder weg van een goede nachtrust. Bedenk dat je slaap uren nooit kunt inhalen of bij slapen. Eigenlijk is goed slapen heel saai. Je brein gaat het liefst elke dag rond dezelfde tijd slapen (die tijd kan per persoon verschillen), en in het weekend twee avonden daar enorm van afwijken en de volgende dag een gat in de ochtend slapen levert je niets op. Gaan slapen en opstaan rond dezelfde tijd geeft je brein meer veerkracht om te kunnen concentreren. Knikker die tv van je slaapkamer, da’s een grote stoorzender voor goede slaap! Lees een boek of tijdschrift in bed. Ik lees graag oude Agatha Christies opnieuw in bed. Ik kom niet verder dan twee bladzijden, want dan storten mijn ogen dicht, heerlijk.
POMODORO TECHNIEK
Om geconcentreerd te kunnen blijven werken, heb je pauzes nodig, echt.
Op gezette tijden los van de materie, schept perspectief en kan je behoeden voor fouten. Zelf werk ik graag met de pomodoro techniek, zeker als je concentratie boog nog niet zo groot is is dit een handige methode.
Zorg dat alles waar je aan wil werken binnen handbereik ligt en dat niemand je kan storen. Zet een wekker (niet je telefoon!) op 25 minuten. Werk 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze. Ga een plas doen, maak een kop koffie of doe een dansje, dit werkt goed om het bloed weer rond te pompen. Als je zo 3 à 4 keer hebt gewerkt neem je een grotere pauze, een half uur bijvoorbeeld. Vooraf kun je een inschatting maken hoeveel ‘tomaten’ je nodig hebt voor je taak.
Kruis ze af, jezelf belonen met zoiets simpels als een kruisje zetten geeft een fijn gevoel, doen dus! XXXX
p.s. nog een laatste suggestie om je concentratie te helpen: de app breathesync. Op je telefoon, klopt, gelukkig is er ook een website (breathesync.com) en zelfs een boek (Do Breathe, in het Engels) om je te helpen in sync te komen 🙂 Ik doe de oefening vaak voor ik ergens aan begin, maar zelfs in de trein, of wachtend op de bus kun je in 1 minuut even tot rust komen. Vind je brein fijn!