
feng shui / de 5 elementen
De 5 elementen en je werkplek
Voor balans, harmonie en flow
Je hebt een werkplek, maar het is het net niet…
In Feng Shui zijn er verschillende oplossingen te vinden om je werkplek te optimaliseren, zoals bijvoorbeeld de commando positie. In de blogpost, Onbewuste stress en de plaats van je bureau, lees je daar meer over.
Het toepassen van de 5 elementen op je werkplek draagt bij aan harmonie en flow. De 5 elementen vertegenwoordigen ieder een aspect van de commando positie. Nieuwsgierig naar wat dit voor jouw werkplek kan betekenen, na het lezen is je dit allemaal duidelijk.
Wat zijn de 5 elementen?
De 5 elementen liggen aan de basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Samen met termen yin yang, chi en de Ba Gua zijn de 5 elementen omschrijvingen voor logische ideeën die onderdeel uitmaken van deze eeuwenoude Chinese filosofie.
De oorsprong van Feng Shui ligt in de Traditionele Chinese Geneeskunde en werd vaak gebruikt om de beste plek te bepalen om stad te bouwen. Omdat de Traditionele Chinese Geneeskunde is een holistische manier van kijken is, gaat dit verder dan alleen ziekten of je mentale toestand, maar ook hoe je woont en leeft. De Westerse manier is een lineaire manier van kijken. Het lichaam is een machine, als een onderdeel daarvan ‘stuk’ is, moet het worden vervangen of gemaakt (even simpel gesteld). Als we kijken naar het diagram van de Traditionele Chinese Geneeskunde zien we een simpel symbool.
De cyclus van de 5 elementen
Chinese intellectuelen hielden zich bezig met het bestuderen van patronen in de natuur.
De beweging van de zon, en hoe de specifieke eigenschappen van de seizoenen in de loop van het jaar elkaar opvolgen. Ze analyseerden de levenscyclus van de gewassen, van kleine spruitjes die tot bloei kwamen, naar vrucht dragen met nieuwe zaadjes en het sterven en terugkeren naar de bodem.
Zo ook de verschillende stadia van mens en dier. Uiteindelijk viel het hun op dat alle leven in een cirkel beweegt en volgens vaste patronen. Namelijk in een ritme van 5 verschillende stadia met 5 verschillende energie kwaliteiten. Ze noemden deze fasen de Vijf Elementen.
De Vijf Elementen kregen namen om de aard van de verschillende energieën te beschrijven: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Overigens zijn dit symbolische namen, de elementen bestaan niet uit deze verschillende materialen. De benamingen zijn bedoeld om het karakter van elk element uit te leggen.
De betekenis van de 5 elementen
Water: nacht, winter, en inactiviteit
Het element Water is de energie van de nacht, donker en stil. Tijd om te slapen en weg van het dagelijks leven. Water beweegt niet uit zichzelf, het stroomt onder invloed van zijn omgeving. Het neemt de vorm aan van het glas waarin het zit, de bedding waardoor het stroomt en stuit het op een rotsblok dan spoelt het er langs of overheen. Water kan veranderen van vorm, wanneer het vriest is Water hard en wanneer het boven het kookpunt komt verdampt het en keert het terug naar zijn vloeibare vorm als het afkoelt.
De kleuren die bij dit element horen zijn, zijn zwart, donkerblauw en alle kleuren water die er bestaan, turquoise en aqua. De vorm die bij Water past is golvend. Een typisch Water materiaal is glas.
Hout: ochtend, lente en groei
Het element Hout is het symbool van de ochtend. Na een goede nacht kunnen we met frisse moed de nieuwe dag beginnen en onze taken oppakken. Hout heeft de vitaliteit van de lente. Bijna nooit hangen alle blaadjes aan een boom stil, er beweegt altijd wel iets. We herkennen de energie van dit element in alle gewassen. Bomen en planten hebben een actieve beweging en groei. Hout is sterk en krachtig en volhardend in het bereiken van gestelde doelen, en in staat zichzelf telkens weer te vernieuwen. Een zekere mate van rusteloosheid en ongeduld zijn typisch Hout kenmerken. Water, gaat over zijn. Hout onderscheidt zich door een sterke opwaartse beweging en gaat over doen; actie!
Groen en lichtblauw zijn houtkleuren. Smalle verticale vormen horen bij Hout. En het materiaal is uiteraard hout. Ritme en patronen zoals de seizoenen door het jaar heen, bijvoorbeeld in behang zijn Hout verschijnselen. (kamer)Planten vertegenwoordigen het element Hout.
Vuur: zomer, het middaguur en aandacht
Vuur is extravert; wil graag gezien worden en vraagt de aandacht van de omgeving. Het element Vuur staat voor de volle glorie van de dag, het heetste uur, wanneer de zon op haar hoogste punt staat. De natuur staat volop in bloei en het is lang licht. Vuur is dominant, evenals lawaaiig, grenzeloos en veranderlijk. Anders dan bij Water is Vuur zeker niet inactief, maar juist altijd op zoek naar uitbreiding van zijn territorium. Kachels en haarden zijn gemaakt om Vuur in toom te houden. Vuur zit vol initiatief, is beweeglijk en onrustig. Vuur brengt licht en warmte. Vuur emoties zijn uitbundig, blij en opgewonden zijn.
Vuur kleuren zijn warm, oranje, rood, purper. Driehoekige of puntige vormen. Het heeft geen textuur, alles wat met Vuur in aanraking komt verandert voorgoed.
Aarde: middag, nazomer en rust
Zo wild en heftig als Vuur is, zo rustig en stabiel is het element Aarde. Aarde is onbeweeglijk. Het is de energie van de namiddag, een beetje sloom en het tempo vertraagt. Aarde is het oogstseizoen (het 5e seizoen), voedsel is in overvloed en we kunnen bijkomen van de inspanning die deze oogst heeft mogelijk gemaakt. Als er iets gebeurt, gaat dat langzaam. Het vraagt veel energie om aarde te veranderen of in beweging te krijgen. Aarde is letterlijk het fundament onder onze voeten. Als we ons in balans voelen, zeggen we vaak dat we ons geaard voelen. Bezinken en neergaande bewegingen zijn Aarde. Vertragen is het sleutelwoord.
Aarde kleuren zijn geel, goud, oker, bruin, terracotta en beige. De vorm is vierkant en een ruwe of grove textuur.
Metaal: avond, herfst en koel
Het element Metaal verschilt 1 letter met mentaal. Denken en processen van ordening, overzicht en regels zijn Metaal manieren. Metaal houdt van controle en discipline. Helderheid is een begrip waar Metaal altijd naar op zoek is. Een helder inzicht en analyseren zijn Metaal kwaliteiten, dit geldt ook voor werken met cijfers en goed omgaan met geld. Kostbare metalen zijn in iedere cultuur belangrijk en gewild. Metaal heeft een grote dichtheid.
Metaal kleuren zijn wit, grijs, metallic en alle pastelkleuren. Ronde vormen of koepelvormen. Het materiaal is metaal. Voorwerpen met glanzende en gladde oppervlakken.
De 5 elementen zijn altijd om je heen
De 5 elementen zijn in de uren van de dag, de seizoenen, in kleuren en vormen en windrichtingen. Iedereen weet wat je in verschillende jaargetijden kunt verwachten, maar we realiseren ons meestal niet dat deze cyclus voor alle aspecten van het leven en werken toepasbaar is.
Denk bijvoorbeeld aan het proces om iets te maken:
Je begint met dagdromen en er borrelen ideeën op (Water). Met één idee ga je aan de slag (Hout) en terwijl je daarmee bezig bent voel je je creatief (Vuur). Wanneer je project een vorm krijgt, kun je een gevoel van voldoening ervaren (Aarde). Tot besluit controleer je of er nog iets geordend of gepolijst moet worden (Metaal) en dan is je project voltooid en is dit het resultaat van je inspanning.
Een vergadering volgt eenzelfde ritme:
Er druppelen mensen de vergaderruimte binnen (Water). Ze beginnen met een puntsgewijze agenda (Hout). Vervolgens kunnen er discussies ontstaan of men gaat brainstormen (Vuur). Dan worden er als groep knopen doorgehakt (Aarde) en vervolgens noteren ze conclusies en wordt de vergadering beëindigd (Metaal). Was iedere vergadering maar zo eenvoudig 😉
De cyclus van de 5 elementen is een model dat je altijd kunt gebruiken om te zien of iets compleet is, wat er eventueel ontbreekt en of de timing klopt. Je kunt het gebruiken als checklist in je werk en zo je succes vergroten.
Je kunt de cirkel zelfs op de plattegrond van je werkplek leggen en kijken hoe de energie je gevoel beïnvloedt. Zijn alle 5 de elementen aanwezig, of is er één sterk aanwezig, waardoor er een disbalans is?
Voordelen van werken met de 5 elementen op je werkplek
Al de elementen zijn terug te vinden in de materialen, kleuren, voorwerpen, maar ook in de ruimte zelf. Alle elementen voegen een andere energie toe in je huis.
Elke functie of ruimte in huis kan aan een element gekoppeld worden. Slapen wordt gekoppeld aan het element metaal, koken aan aarde, de woonkamer aan hout en de badkamer hoort bij de functie metaal en water.
Voor iedere werkruimte geldt dat het element Aarde aanwezig is. Er wordt iets bereid, gemaakt, er komt iets tot stand. Vervolgens ligt het aan het soort werk wat je doet welk element erbij komt. Bijvoorbeeld een atelier heeft het element Vuur, vanwege de creativiteit. Een Administratiekantoor is Aarde met Metaal, omdat er met cijfers, geld en overzicht gewerkt wordt. En op mijn schrijfplek bevindt zich Aarde en Hout, om de nieuwe ontspruitende ideeën die er opkomen. Dit lijkt op Vuur vanwege de creativiteit, maar heeft een andere vorm, omdat er geen ‘wilde’ bewegingen zijn zoals bij muziek maken en schilderen het geval is. Schrijven is een rustiger, scheppende beweging.
Je kunt nu zelf kijken welke elementen in jouw werkruimte aanwezig zijn. Herken je elementen van de beschrijving hierboven? De 5 elementen maken je bewuster van de energie om je heen. Ze ondersteunen je werkplek om optimaal te functioneren. De 5 elementen vormen een voedende cyclus als ze allemaal aanwezig zijn.
Water laat Hout groeien, Hout zorgt ervoor dat Vuur kan branden, het Vuur maakt de Aarde vruchtbaar in de vorm van as, in de Aarde ontstaat het Metaal en op het Metaal condenseert het Water. Dan begint het hele proces van de cirkel weer opnieuw.
De 5 elementen en de commando positie
In Feng Shui heeft alles vijf aspecten: voorkant, achterkant, links, rechts en centrum of midden. Deze worden vertegenwoordigd door vijf dieren: De schildpad, de vogel, de draak, de tijger en de slang.
Ze vertegenwoordigen een bepaalde kracht.
Ze zijn deel van je zintuigen en beïnvloeden hoe je reageert op je omgeving. Ze helpen je om de beste positie in de ruimte te vinden, de commando positie.
Het schild van de schildpad staat voor stabiele steun. Het element water hoort bij de schildpad. De schildpad staat altijd achter ons, beschermt ons. In een kamer betekent dit dat er een muur achter ons is. De windrichting van de schildpad is noord, want als we met onze rug naar het noorden zitten, kijken we naar het zonnige zuiden.
De vogel ook wel bekend als vermiljoen vogel of feniks heeft een relatie met het element Vuur en heeft brede vleugels en een verziende blik. Daarom is het nodig om ruimte voor je te hebben, liever niet tegen een muur aankijken. De windrichting is het zuiden, de richting van de zon.
De draak is gelinkt aan het element Hout en heeft krachtige yang energie en vertegenwoordigd onze wens om te groeien. De richting van de draak is het oosten, waar de zon opkomt en waar geluk vandaan komt. De draak moedigt positieve energie aan en nieuwe vitaliteit.
De (witte) tijger is staat voor Metaal. Het krachtige lichaam van de tijger is in staat om de positieve energie van de draak te beschermen. de richting is west, waar de zon onder gaat en de dag over gaat in de nacht. De tijger kan tegenstrijdigheden in energie opmerken en geeft balans en standvastigheid.
Het element Aarde hoort bij de slang. Het heeft geen richting, het is het midden, of fundament van de vier andere dieren. Het vertegenwoordigd onze behoefte aan evenwicht. In wezen is de slang je mentale toestand, of je jezelf in balans voelt. Het is belangrijk om de andere vier dieren niet uit het oog te verliezen, balans geeft je een gevoel van welzijn.
Feng Shui en balans
Balans is in feng shui een toverwoord.
Balans is overal in terug te vinden, goed – slecht, zwart-wit donker-licht. Yin Yang is het symbool van balans in Feng Shui. Alles in de wereld heeft een van beide kwaliteiten in zich verenigd, en vaak gecombineerd.
Commando positie
Stel je voor, dat je in een comfortabele stoel zit. Je leunt tegen de hoge beschermende rug van de stoel (schildpad), je armen liggen ontspannen op de leuningen links en rechts (draak & tijger) en je hebt een groot, open uitzicht voor je (vogel). Al je zintuigen zijn bediend, je voelt je goed en tevreden. Je zit in de commando positie, je voelt je veilig en tegelijkertijd in controle over de ruimte (slang).
Voorbeelden van de 5 elementen in mijn werkplek
Mijn werkplek is in onze woonkamer, niet de meest ideale plek, maar wel een vaste plek. Als ik op mijn stoel zit, met rugleuning (overigens zonder armleuningen), is er achter me een muur met een boekenkast. De energie van de gelezen boeken steunen me in de rug. Ik zit aan de kopse kant van onze eettafel, het voordeel is dat ik de hele kamer kan overzien, met een raam aan de zijkant van me en aan de voorkant van ons huis, een wijde blik, zo te zeggen. Er staan groene planten (Hout) om me heen. Voor me op m’n bureau ligt een brievenopener van messing (Metaal) in een gestileerde vogel vorm, en een object van keramiek (van kunstenares Sandra van Riet), waarin alle 5 de elementen verenigd zijn. In de boekenkast achter me staan een aantal glazen vazen (Water). Vuur is minder aanwezig op mijn werkplek, het enige wat ik kan bedenken zijn de origami kraanvogels die ik vouw en mee stuur met iedere bestelling uit de webshop, ik kan een nieuwe mobiele vouwen, degene die er nu hangt is een beige kleur, een mobiele van rode kraanvogels maakt de 5 elementen compleet 🙂
Voedende cirkel
Met behulp van de voedende cirkel kun je nagaan of de 5 elementen in jouw werkplek in balans zijn. Kijk om je heen met een frisse blik en zie of er iets mist, of dat er juist van een element te veel aanwezig is, dan kun je in de cirkel opzoeken waarmee je het kunt compenseren.
Neem als voorbeeld een donkere kamer zonder veel zonlicht. Dit is een ruimte waar het element Water overheerst. Je kunt dan met lampen (lichtbronnen zijn Vuur) en driehoekige vormen Vuur terugbrengen. Een vloer in Aarde kleuren geeft het een stevig fundament, metalen en of ronde vormen brengen Metaal in de ruimte en natuurlijk een aantal planten die het element Hout vertegenwoordigen. Zo is de kamer weer in balans.
Vergeet niet dat je eigen persoonlijkheid ook de 5 elementen bevat, ze zijn allemaal aanwezig, maar vaak overheerst er 1 of 2. Er zijn online verschillende testen te vinden om te achterhalen welk element bij jou het meest aanwezig is. Stel je bent een Vuur karakter type, dan is een rustige werkplek wel zo prettig om meer in balans te zijn tijdens je werk. Mijn karakter is vooral Hout en Aarde als 2e type, dus ik begrijp nu dat ik die mobiele moet vouwen om de cirkel rond te krijgen. Zo zie je maar weer, het is altijd goed om even je werkplek rond te kijken en te ontdekken wat je kunt verbeteren.

Tot slot
De 5 elementen maken je bewust van de energie in een (werk)ruimte. Het gaat niet alleen om de fysieke ruimte, met de 5 elementen, ook je persoonlijkheid maakt of breekt de balans. Probeer eens te achterhalen wat er ontbreekt en ga op zoek naar vormen, kleuren en materialen om de 5 elementen samen te brengen op jouw werkplek.
Vind je het moeilijk of lukt het je niet, neem contact met me op, ik help je graag!
Veel werkplezier op jouw ideale werkplek.
bronnen:
boek, de vijf elementen – Jean Haner
boek, decorating with the five elements of feng shui -Tisha Morris
boek, feng shui modern – Cliff Tan
boek, huis & ziel – Nina Elshof
P.s. Ga je hiermee aan de slag? Ik vind het super leuk om te zien wat je hebt gedaan om de 5 elementen op je werkplek te integreren! Stuur je me een foto? Tof!
Items om mee aan de slag te gaan
MIS NIKS MEER
Ontvang maandelijks de Post by gitte op je digitale deurmat. Vol met inspirerende artikelen, leuke dingen voor de mens en Artist Date tips (tips om eropuit te gaan), en nog veel meer! Schrijf je in voor Post by gitte en je hoeft nooit meer iets te missen.